Այս թխվածքի տեսակը երևի թե տոլմայի կամ բլինչիկի նման պարտադիր է մեր հայկական ամանորյա սեղաններին: ՈՒ հետաքրքրականն այն է, որ համարյա թե ներկա է միայն Նոր Տարուն թեկուզ և ամենասիրելիներից է համարվում: Այս թխվածքը իրականում հայերը պատրաստել և պատրաստում են 40 շերտերից և այն թխում էին թոնրում, բայց մեր օրերում ավելի հարմար և հեշտ է պատրաստել շերտավոր /слойонный/ խմորից, ես հիմա չեմ ներկայացնի շերտավոր խմորի բաղադրատոմսը, բայց դուք կարող եք հետևյալ լինկով ծանոթանալ շերտավոր խմորի մի քանի բաղադրատոմսերի հետ:
http://liloart.blogspot.com/2011/01/puff-pastry.html
ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
3 գունդ շերտավոր խմոր
2 բաժակ մանրացրած ընկույզ
1 ճաշի գդալ դարչին
1 բաժակ մեղր
8 ձվի սպիտակուց
3 բաժակ շաքարավազ
1. Մեկ շերտավոր խմորը գրտնակել թավայի չափով և եփել 200 աստիճան տաքացրած ջեռոցում` մինչև շերտի կարմրելը:
2. Ձվի սպիտակուցները լավ հարել հարիչով, մինչև բեզեի նման թանձրանա, այնուհետև ավելացնում ենք քիչ-քիչ 2 բաժակ շաքարավազը ու հարում, արդյունքում ստացվում է բեզե:
3.Ընկույզի հետ խառնել դարչինը, 1 բաժակ շաքարավազը և լավ խառնել:
4.Գնդերից երկրորդը գրտնակել թավայի չափով ու տեղադրել թավայի մեջ, վրան լցնել պատրաստի բեզեի կեսը ու վրան լցնել ընկույզի կեսը:
5. Վրան դնել մեր եփած շերտը, որից հետո եփած շերտի վրա քսել բեզեի մյուս մասը, վրան լցնել ընկույզի մյուս մասը:
6. Այնուհետև գրտնակել մյուս շերտավոր գունդը և դնել մեր ընկույզով պատված շերտի վրա, որից հետո դանակով շեղանկյունիների ձև տալ խմորին` այն կտրելով: Շատ ավելի նպատակահարմար է այն մինչև վերջ կտրատել, քանի որ այդ դեպքում մեղրը մինչև առաջին շերտը կներծծվի: Շեղանկյունիներ կտրատելուց հետո դնել 200 աստիճան ջեռոցը և թխել այնքան, մինչև երեսը մի փոքր կարմրի:
7. Կարմրած փախլավան հանում ենք ջեռոցից, շեղանկյան արանքներում լցնում ենք մեղրը ու նորից դնում ջեռոցը մոտ 5 րոպե: Այնուհետև հանում ենք ջեռոցից և թողնում սառչի մեր փախլավան:
ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ
Ինչպես միշտ բավական մատչելի նկարագրում, և ով չի փորձել այն պատրաստել, համարձակ անցեք գործի, կստացվի անպայման!!!
ReplyDeletehiasqanch er,, arden ham@ zgum em,,, im amenasirac xmoreghenna
ReplyDeleteShnorhakal em, es araghin angam ayn patrasteluc hishoxutyamb ei arel, mamyi patrastely hishelov, u et paxlavan yndhanrapes utelu ban cher exel, dra hamar partqs hamareci blogums texadrel manramasn dra patrastely:)
ReplyDeleteshat hamov tesq uni,uzum em utem.Marianna
ReplyDeleteshat lavna,uzum em utem.MARIANNA
ReplyDeleteMar jan manramasn grel em sarqi kam el hameci mer tun:)))
ReplyDeleteLilit jan yete maqur megrovem anum vonc anem vor jrikana megr@ vor normal cori?
ReplyDeleteՄեղրը լցնել ապակե տարայի` ցանկալի է բանկայի մեջ: Բանկան դնել տաք ջրով թասի մեջ և մարմանդ կրակի վրա ջուրը հասցնել եռման: Մեղրը կսկսի հալվել, ուշադիր հետևել, որ մեղրը չեռա:
DeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
Deleteshnorhakalutyun shat lav xorhurd eq talis
DeleteThis comment has been removed by the author.
Delete