Thursday, September 16, 2010

Liver With Mustard / Տապակած Լյարդը Մանանեխով


Լյարդին սովորաբար հայերս անվանում ենք ՍԵՎ ԹՈՔ, այսինքն մեր մսավաևառներին դիմելիս անպայման պետք է սև թոք ասենք...
Նշեմ, որ տավարի լյարդը այն հազվագյուտ մսի տեսակներից է, որն իր մեջ պարունակում է համարյա թե բոլոր վիտամիններն ու հագեցած է սպիտակուցով, այդ իսկ պատճառով խորհուրդ եմ տալիս այն հաճախակի պատրաստել: Լյարդը պատրաստելիս չի կարելի այն երկար ժամանակ թողնել ջրի մեջ, քանի որ նրա միջի արյունը /հետևաբար օգտակար տարրերը/ դուրս են գալիս ու լուծվում ջրին: Լյարդը պատրաստելիս հարկավոր է այն արագ լվանալ ջրով ու քամել, լյարդի վրա գոյություն ունի բարակ թաղանթ, այն հեռացնելիս շատ ավելի արագ կեփվի լյարդը ու նրա վիտամինները երկար եփվելուց չեն քայքայվի: Պետք չէ լյարդը մանր կտրատել, որքան մեծ -մեծ լինեն կտորները, այնքան ավելի օգտակար. ինչպես նաև համեղ, կլինի այն:
Նշեմ, որ հետևյալ բաղադրատոմսն ու խորհուրդներիս մի մասը վերցրել եմ հայտնի ու իմ սիրելի Ջուլիա Չայլդից:





ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ /4-6հոգու համար/

700գ / 6կտոր տավարի կամ հորթի լյարդ
1/2բաժակ ալյուր
1բաժակ հացի մանրացրած պաքսիմատ
3ճաշի գդալ մանանեխ /ցանկալի է Դիժոն տեսակի/
1միջին չափի սոխ
1հատիկ սխտոր
3ճյուղ մաղադանոս
70գ կարագ
3ճաշի գդալ ձեթ
աղ և սև պղպեղ







1.Արագ լվանում ենք լյարդը` առանց  ջրի մեջ երկար թողնելու, քամում ենք և հեռացնում վրայի բարակ թաղանթը: Այնուհետև կտրատում ենք 1սմ հաստությամբ մեծ կտորներ: Լյարդը կարող եք այսպես կտրել, հարմար է:






2. Լյարդի կտորները աղով ու պղպեղով համեմում ենք, լայն ափսեի մեջ լցնում ենք ակյուրը և լյարդի կտորները թաթախում ենք ալյուրի մեջ: 







3.Թավայի մեջ լցնում ենք ձեթի ու կարագի մի մասը  ու տապակում ալյուրոտ կտորները, ամեն մի երեսը 1րոպեի չափով, լյարդը մի փոքր կձգվի ու կկարմրի, բայց ամբողջովին եփված չի լինի:



4.Խորը ափսեի մեջ լցնում ենք մանանեխը, ավելացնում ենք աղացած կամ ճզմած սոխն ու սխտորը, կտրատած մաղադանոսը ու լավ խառնում ենք, որ ստացվի հավասարաչափ զանգված:






5. Զանգվածը քսում ենք տապակած լյարդի կտորների վրա:

6. Լայն ափսեի մեջ լցնել պաքսիմատը:




7. Լյարդի կտորները թաթախում ենք պաքսիմատի:







8. Թավայի մեջ լցնում ենք մնացած փեթն ու կարագը ու դնում կրակին, երբ այն լավ տաքանա, թավայի մեջ դասավորեք լյարդի կտորները ու տապակեք, այնքան մինչև երկու կողմերը լավ կարմրեն:

9. Մատուցեք այն տաք վիճակում, բրնձի, հաճարի կամ կարտոֆիլի հետ:



ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ







2 comments:

  1. Es ayn erjanikneric em,ov hamtesel a ays hrashq utest@....sa uxxaki KSHTANALIQ chi,saaa.....de chem karox asel te inch a,barer chkan.shaaaaaaaaaaat nurb u chisht hamemunqneri hamadrutyun....
    hastat cheq zxcha ete patrasteq
    KECCES Lil jan,

    ReplyDelete
  2. Շնորհակալ եմ Անուշ ջան!

    ReplyDelete

Գրեք ձեր մեկնաբանությունները...
Մեկնաբանությունը հրապարակելու համար անհրաժեշտ է «Comments as:» տողում ընտրել էլ.փոստի հասցեով գրանցման առաջարկվող տարբերակներից մեկը, կամ այն հրապարակել «Անանուն» (Anonymous) տարբերակով ու վերջում սեղմել Post comment կոճակը։ Preview կոճակը թույլ է տալիս տեսնել մեկնաբանության ընդհանուր տեսքը մինչև այն հրապարակելը։