Monday, September 27, 2010

Chiken With Celery from Chinese cuisine / Նեխուրով /Քյարավուզով/ Հավ Չինական խոհանոցից


Այս ուտեստը շատ-շատ համեղ է, ես գտա այս բաղադրատոմս-ն ինտերնետից, միայն այն բանի համար, որ տանը մեծ քանակությամբ նեխուր /քյարավուզ/ ունեի ու որոշեցի փնտրել դրան համապատասխան բաղադրատոմս: Գտա Չինական խոհանոցից, որի մեջ գնում էր սոյաի սոուս, բրնձի գինի և թարմ իմբիր, որոնք համարյա թե անհնարին է մեզ մոտ գտնել /չհաշված, որ ես չեմ սիրում սոյաի սոուսի համը/: Ես էլ որոշեցի այնուամենայնիվ սարքել այն, բայց, իհարկե, հայկական ձևով: Այն սարսափելի համեղ էր ստացվել, ես ուղղակի զարմացել էի ինձ վրա, որովհետև նախկինում այդպիսի համեղ բան չէի համտեսել և մանավանդ, որ դա ինքս էի պատրաստել/գերագույն հաճույք/:



ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ /2-3 հոգու համար/


200գ հավի կրծքամիս
2-3 հատ գազար
1 մեծ կապ նեխուր /քյարավուզ/
1գլուխ սոխ
1 հատիկ սխտոր
2 թեյի գդալ իմբիրի /ginger powder/ փոշի
1.5 թեյի գդալ շաքարավազ
2 ճաշի գդալ խնձորի քացախ+1բ ջուր կամ 1բ գինի
2 ճաշի գդալ  ձեթ
1 թեյի գդալ օսլա
աղ և սև պղպեղ
կարելի է նաև ավելացնել 0.5 բաժակ հնդկական ընկույզ

1. Հավ-ը նախօրոք` 1-2 ժամ առաջ կտրատել երկար-երկար, աղ-ով ու պղպեղով համեմել, վրան լցնել 1Ճաշի գդալ քացախ /կամ 0,5 բաժակ սպիտակ գինի կամ 2ճաշի գդալ լիմոնի հյութ/ և դնել սառնարանը:




2. Նեխուր-ի տերևները առանձնացնել ցողուններից ու կտրատել 1-1.5 սմ երկարությամբ:




3. Կլոր-կլոր կտրատել գազար-ն ու սոխ-ը:









4. ՈՒ բանջարեղենը լցնելով թեժ կրակին դրված թավայի մեջ` համեմել աղ-ով ու պղպեղով ու տապակեք 2-3 րոպե` ավելացնելով 1թեյի գդալ իմբիրի /ginger/ փոշին, ճզմել և ավելացնել սխտոր-ը, 1ճաշի գդալ քացախ ու  կամ 0,5 բաժակ սպիտակ գինի և 1բաժակ ջուր /այստեղ կարելի է նաև ավելացնել հնդկական ընկույզ, ես վստահ եմ շատ համեղ կստացվեր/: Որից հետո ավելացրեք հավ-ը ու երբեմն-երբեմն խառնեք:  Այս բոլորը եփում եք մոտ 15 րոպե, մինչև զգաք, որ հավ-ը եփված է:

5. Թավայում եղած բանջարեղենի ու հավի մասսայի ջուրը լցրեք ոչ մեծ սոուսի պատրաստման համար նախատեսված տարրայի մեջ, ավելացրեք 1թեյի գդալ իմբիրի փոշին /ginger/, շաքարավազը ու օսլան ու լավ խառնելով` դրեք թույլ կրակի վրա, եփել այնքան, մինչև եռալը ու մասսան ձեռք բերի թթվասերի թանձրություն:


6. Սոուսը լցրեք մեր մասսայի վրա ու մատուցեք տաք վիճակում:


ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ




15 comments:

  1. Լիլ ջան ես պատրաստեցի այս հիանալի ու շատ համեղ քյարավուզով հավը: Շատ համեղ է, հիանալի, նուրբ համ!!!

    ReplyDelete
  2. Միայն չտարվեք ու շատ կծու չանեք ինձ պես, իմ մոտ շատ կծու էր ստացվել:)))

    ReplyDelete
  3. Indz mot manya e arden anyndhat uzum em es blyudaic sarqel, ham hamex e ham shat hesht e patrastely))))

    ReplyDelete
  4. De Lil jan tox manyaknery qez pes linen)))))

    ReplyDelete
  5. Barev Lil jan, havy hum e che?sarnaranic hanelu heto ches epum u nor tapakum che?
    ba 5-rd ketum Թավայի միջի ջուրը լցրեք ոչ մեծ սոուսի պատրաստման համար նախատեսված տարրայի մեջ, ավելացրեք 1թգ իմբիրի փոշին, շաքարավազը ու օսլան ու լավ խառնելով` դրեք թույլ կրակի վրա, եփեք այնքան, մինչև եռա ու մասսան ձեռք բերի կիսելի թանձրությունը:
    inch tavayi JRI masin e xosyqy? uzum em es el porcel patrastel

    ReplyDelete
  6. Karmen jan ayo, havy hum vi&akum mshakumenq dnum enq sarnaran,isk ayd jury bangharexeni u havi massan epeluc jur enq avelacnum ayd xarnvaz jury lcnum enq aranzin u patrastum ayd himqi vra mer sousy....

    ReplyDelete
  7. mersi, kpatrastem,indz tvum e hamex petq e lini:))es ancamb shat em sirum qaravuz, angam utum em vorpes kanachi, tarm vichakum, porcir, ches poshmani. Baci ayd lav salatner kan qaravuzov, karox em asel patrastes

    ReplyDelete
  8. Ha&uyqov Karmen jan asa kpatrastem...es el em shat sirum qyaravuz manavand shat ogtakar e.....
    Thanks in advance.

    ReplyDelete
  9. cheq patkeracni te inch lav e Lilitenc mot aprel@. inch hamov ban patrastum a,porcum em.shaaaaaaaaaaat hamov a sarqum,erani nran um baxt@ kberi et orerin iranc tan@ lini.

    ReplyDelete
  10. Լիլ ջան շատ համեղ էր, ուտելիս միաժամանակ զգում ես մի քանի տարբեր համեղ համեր...

    ReplyDelete
  11. Նրանք, ովքեր հնարավորություն և բախտ չունեն գտնվել Լիլիթենց տանը:))), հնարավրություն ունեն օգտվել նրա հրաշալի բաղադրատոմսերից, և այդ ժամանակ ձեր տունն էլ հյուրերով լի կլինի:)))

    ReplyDelete
  12. Qaravuzov axcan
    Ananasi kompoti hatikner+ kanach ttu xncor+ qaravuz+ cet, acnkali e zeytuni+ mi poqr ax. Kam pahacoyacvac egiptacoreni hatikner+shat manr ktrtac qaravuz,u hamaemunqner, uz+ cet, da shat tetev e, u shat parz e patrsately

    ReplyDelete
  13. Apres Carmen jan, anpayman kspatrastem u blogums ktexadrem.Thanks a lot...

    ReplyDelete
  14. Լիլկա այսօր ես մեկ անգամ ևս պատրաստել էի այս "բլյուդան", ինչպես դու էս սիրում ասել))) ու այս անգամ ես ընդհանրապես կծու չէի արել, ու մերոնք լավ զգացին տարբերությունը, որ մի բան այն չէ: Ուզում եմ ասել, որ եթե պատրաստեք, չխնայեք իմբիրը և սև բիբարը, որ իսկական համով լինի!!!

    ReplyDelete

Գրեք ձեր մեկնաբանությունները...
Մեկնաբանությունը հրապարակելու համար անհրաժեշտ է «Comments as:» տողում ընտրել էլ.փոստի հասցեով գրանցման առաջարկվող տարբերակներից մեկը, կամ այն հրապարակել «Անանուն» (Anonymous) տարբերակով ու վերջում սեղմել Post comment կոճակը։ Preview կոճակը թույլ է տալիս տեսնել մեկնաբանության ընդհանուր տեսքը մինչև այն հրապարակելը։