Գուցե թվա քեզ, որ սովորական բանա էլի էս ձվանի տորթ սարքելը, բայց ես մինչ վերջերս գիտեի, որ դա շատ դժվար է պատրաստել ու գերադասում էի գնել այս տիպի տորթերը, բայց ի վերջո որոշեցինք ինքնուրույն պատրաստել այն ու պատկերացրեք դժվար չէր, իսկ ամենագլխավորն ու հաճելին նրա ձևավորումն է ու երբ դա ձևավորեք վերջացնեք արդեն ձեր ուղեղում կունենաք հաջորդի ձևավորման գաղափարը: Ամսի 29-ին մեր Մերիի /եղբորս աղջկա/ խնունդն էր ու ես որոշեցի առիթը բաց չթողնեմ ու մամայիս համոզեցի, որ հենց մենք պատրաստենք տոնական տորթը, մանավանդ ես անընդհատ ուզում էի փորձել սերուցքային /slivki-ov/ կրեմը:
ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ`
Խմոր
12 ձու
2բ /400գ/ շաքարավազ
2բ /400գ/ բարձր որակի ալյուր
1պտղունց վանիլին
40-50գ կարագ
Թարմացնող հեղուկ
0.75բ կոնյակ կամ լիկյոր
0.25բ ջուր
0.5բ շաքարավազ
Կրեմ
1տուփ /1լ/ կիսապատրաստի սերուցք
2բ շաքարի փոշի
1պտղունց վանիլին
2. Սպիտակուցները հարիչով հարել այնքան, մինչև պնդանա ու ստացվի բեզե, բեզեին քիչ-քիչ, մոտ 1ճ գդալի չափով ավելացնել շաքարավազը ու լավ հարել:
4. Անընդհատ խառնելով փայտե գդալով` քիչ-քիչ ավելացնում ենք ալյուրը:
5. Վերջում լցնում ենք վանիլինը լավ խառնում ու մեր խմորն արդեն պատրաստ է: Վերցնում ենք 35-40սմ տրամագծով և 13-18սմ խորությամբ թավա կամ կաթսա, պատում ենք նրա պատերն ու հատակը կարագով ու խմորը լցնում ենք մեջը:
6. Նախքան կաթսայի կամ թավայի կափարիչի ծածկելը նրա բերանը ծածկում ենք սրբիչով, ապա միայն դնում ենք կափարիչը:
7. Այնուհետև կաթսան տեղադրում ենք շատ մարմանդ կրակին և լավ կլինի գազի աչքի վրա տեղադրվի մետաղյա մի պահպանիչ շերտ և հետո միայն կաթսան և թողնում ենք այն եփվի մոտ 2-3 ժամ: 2Ժամը լրանալուց հետո լուցկու չոփով կարող եք ստուգել այն եփել է թե ոչ: Խմորի պատրաստ լինելուց հետո վերցնել կրակից, թողնել 2 րոպե հանգստանա, այնուհետև դնել թաց սրբիչի վրա ու կաթսայի բերանը բացելով շուռ տալ պատրաստի խմորը:
8. Թարմացնող հեղուկը շատ կարևոր է այս տիպի խմորների համար, այն խմորը թարմ և օդային է դարձնում, հեղուկւ բոլոր բաղադրիչները խառնել միմյանց, այնպես, որ դառնա մեկ զանգված ու դնել մի կողմ:
9. Կրեմը պատրաստելու համար ես ընտրել էի սերուցքայինը, բայց այս տորթի համար կարելի է պատրաստել ցանկացած տեսակի կրեմ /բեզե, ծանր կարագով և այլն/: Սերուցքայինի համար, նախ սերուցքային կիսապատրաստի կրեմի ինստրուկցիան է պետք ընթերցել, օրինակ տվյալի տուփի վրա նշված էր, որ այն օգտագործելուց առաջ պետք է նվազագույնը 12 ժամ այն թողնել սառնարանում 5-10 աստիճանի տակ և հետո միայն օգտագործել: Հեղուկ սերուցքը լցնել խորը թասի մեջ ու սկսել հարել հարիչով, այն քիչ-քիչ պնդանալու է և երբ ստանաք կրեմի թանձրություն քիչ-քիչ ավելացրեք շաքարի փոշին, կարող եք հարելու ընթացքում համը ստուգել, և ըստ ձեր քաղցրության ճաշակի լցնել այն, վերջում ավելացնել վանիլինը: Շատ արագ է այն ստացվում:
10. Կրեմի պատրաստելուց հետո անցնում ենք ձևավորմանը: Նախ կտրում ենք մեր խմորի շերտը երկու մասի, ու ամեն բաց մասի վրա լցնում հավասարաչափ մեր թարմացնող հեղուկը: Եթե տորթը ձևավորելու եք ուշ, ուրեմն հեղուկը քսեք ու թողեք այդպես մնա, որ խմորը փափուկ մնա: Ձևավորեք ըստ ձեր ճաշակի տորթը ու մինչ մատուցելը այն պահեք սառնարանում:
ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ
Lil jan shat sirun torta u hamozvat em shat shat hamov, es el em misht ays tortic txum tnundneri jamanak, bayc mi qich tarber devov myus angam anpayman kpordem ays exanakov txel ind shat dur ekav:)
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteLil jan es nor em kardum torti patrastman exanaky, shat havaneci, inz tvum eaydqan el bard chi u es karox em patrastel:)))))
ReplyDeleteԼիլիթ ջան, շաբաթ օրը պատրաստվում եմ թխել նմանատի տորթ, բայց երբեք չեմ փորձել: Վախենում եմ չստացվի :(
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteկներեք իսկ եթե սա պատրաստենք 6 կամ 8 ձվով?
ReplyDeleteԿատարում ես նույն ձևով ուղղակի շաքարավազը մեկ բաժակ ընդամենը
Deletebarev dzez es kardaci dzer grac@ asem avelin kariq chka dexnuc@ arandzin harel karox eq dzun u shaqaravaz@ miasin harel ev katsayin petq chi karag qsel @dhamen@ tak@ dreq sovorakan tert ------- 1bajak alyur@ kshrum e 160-170gr duq chit eq grel 400gr bayc vuch 2 bajak es grum em vorpes masnaget
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteBarev dzez.knereq karox em nuyn@ txel jerochi mej?
ReplyDeletevoch,cheq karkx txel jeroci mej anpayman petq e txel kraki vra.katox eq jerocum .bayc nuyn ardyunqy cheq stana
Deletevoch,cheq karkx txel jeroci mej anpayman petq e txel kraki vra.katox eq jerocum .bayc nuyn ardyunqy cheq stana
Deletees misht txum em tsnundneri hamar tsxum im pordzu mej chka vor kactrunken yughem ughaki tak@ kalka em qcum u lcnum vren yugh@ chi toghum shat barcra tencel pordzeq sireli tiknayq
ReplyDeleteEs txum em bayc aranc karag qselu uxaki tuxt em prum tak@ u skzum mot 2 tari txel em kraki vra bayc es verjers txum em jerocum u asem jerocum shat aveli lav e linum qan kraki vra u jerocum kariq chka srbichov u kaparichov pakel uxaki lcreq txtapat kasturkai mej u dreq jeroc@
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteIsk jerocum qani astichani tak petq e txvi u qani rope
ReplyDeleteLilit jan es tnndyans orn txeci slivkes cheyi drel sarnaranum lav chexav
ReplyDeleteisk tefali kastrulkum karox enk txel
ReplyDeleteԲայց ինչի՞ 1 ից 2 ժամ շատ չի՞
ReplyDelete45 րոպեն բավական է