Այս տորթը շատ համեղ է և յուրահատուկ կրեմ ունի, այն շատ թեթև ու արտասովոր էր, իսկ գլազուրի հետ իսկապես հիշեցնում էր Էսկիմո պաղպաղակը:
Ես այն պատրաստեցի կլոր տարայի մեջ, քանի որ իմ փոքրիկի 3 ամսեկանի պատվին էր և ես պիտի տորթի վրա մոմեր շարեի, բայց սա ավելի ճիշտ է պատրաստել ջեռոցի ուղղանկյունի թավայի մեջ, որ հավասարաչափ կտորների բաժանելը հեշտ լինի:
ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
Խմորի համար /սովորական կակաոով բիսկվիթ է/
4ձու
3ձվի սպիտակուց
1 բաժակ շաքարավազ
2 բաժակ մածուն
1,5 թեյի գդալ սոդա
3 ճաշի գդալ կակաո
50 գրամ կարագ կամ բուսայուղ
2-3 բաժակ ալյուր
Կրեմ
3 ձվի դեղնուց
1,5 բաժակ կաթ
1,5 բաժակ շաքարավազ
1,5 ճաշի գդալ ալյուր կամ օսլա
250 գրամ կարագ
1 պտղունց վանիլին
Ջնարակ /глазурь/
100գ մաքուր շոկոլադ
1ճաշի գդալ կակաո
0.4 բաժակ կաթ
50 գրամ կարագ
1. 4 Ձվերը 1բաժակ շաքարավազի հետ հարում ենք, մածունի մեջ լցնելով սոդան` ավելացնում ենք մասսային, այնուհետև կակաոն, բուսայուղը կամ կարագը: Այնուհետև կրեմի համար նախատեսված 3 ձվի դեղնուցներն առանձնացնում ենք սպիտակուցներից ու դնում մի կողմ, իսկ սպիտակուցները 0,5 բաժակ շաքարավազով պատրաստում ենք բեզե ու քիչ-քիչ խառնում խմորին, որից հետո միայն ավելացնում ենք ալյուրը. մասսան պետք է լինի թթվասերից մի փոքր թանձր: Այս չափի խմորը նախատեսված է ջեռոցի մեծ թավաների կամ 28-30սմ տրամագծով կլոր թավայի համար:
2. Յուղում կամ ձեթում եք թխվելիք թավան կամ յուղաթուղթը և խմորի զանգվածը լցնում մեջը: Թխեք 180-200 աստիճան տաքությամբ ջեռոցում մոտ 30 րոպե:
3. Բիսկվիթը երբ ուռչում է, լուցկու կամ ատամի մաքրիչի միջոցով ստուգեք, եթե այն բոլոր կողմերից եփված է, հանեք ջեռոցից և առանձնացրեք թավայից քանի դեռ չի սառչել, եթե յուղաթղթի վրա եք եփել, ուրեմն արագ տաք վիճակում պոկեք թուղթը և դրեք մի կողմ խմորը սառչի:
5. Երբ սառում է եփված կրեմի զանգվածը, կարագը թասի մեջ լավ հարում եք և գդալ առ գդալ ավելացնում եփվածը, վերջում ավելացրեք վանիլինը:
6. Ամբողջ կրեմը հաստ շերտով /մոտ 0.5 սմ/ քսեք մեր սառած բիսկվիթի շերտի վրա, հարթ լինելու համար վերցրեք երկար դանակ և հակառակ կողմով հարթացրեք կրեմը:
7. Ջնարակի /глазурь/ պատրաստման շատ եղանակներ կան տարբեր համերով, սակայն այս մեկը հիշեցնում է հենց էսկիմո պաղպաղակի շոկոլադե ջնարակի համը: Կաթը լցնում եք հաստ հատակով տարայի մեջ ու ավելացնում կտորների բաժանած շոկոլադը: Շոկոլադի հալչելուց ավելացրեք կակաոն ու կարագը ու լավ հարեք մինչ եռալը, հենց եռա վերցրեք կրակից ու թողեք սառչի:
8. Երբ մեր ջնարակը սառչում է այնքան, որ մատով հպվելուց շատ աննշան գոլ լինի ու դեռ հասցրած չլինի պնդանալ, լցնում ենք մեր հարթ քսած կրեմի վրա ու զգուշությամբ տարածում ողջ տորթի վրա:
Ես այն պատրաստեցի կլոր տարայի մեջ, քանի որ իմ փոքրիկի 3 ամսեկանի պատվին էր և ես պիտի տորթի վրա մոմեր շարեի, բայց սա ավելի ճիշտ է պատրաստել ջեռոցի ուղղանկյունի թավայի մեջ, որ հավասարաչափ կտորների բաժանելը հեշտ լինի:
ԲԱՂԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆԸ
Խմորի համար /սովորական կակաոով բիսկվիթ է/
4ձու
3ձվի սպիտակուց
1 բաժակ շաքարավազ
2 բաժակ մածուն
1,5 թեյի գդալ սոդա
3 ճաշի գդալ կակաո
50 գրամ կարագ կամ բուսայուղ
2-3 բաժակ ալյուր
Կրեմ
3 ձվի դեղնուց
1,5 բաժակ կաթ
1,5 բաժակ շաքարավազ
1,5 ճաշի գդալ ալյուր կամ օսլա
250 գրամ կարագ
1 պտղունց վանիլին
Ջնարակ /глазурь/
100գ մաքուր շոկոլադ
1ճաշի գդալ կակաո
0.4 բաժակ կաթ
50 գրամ կարագ
1. 4 Ձվերը 1բաժակ շաքարավազի հետ հարում ենք, մածունի մեջ լցնելով սոդան` ավելացնում ենք մասսային, այնուհետև կակաոն, բուսայուղը կամ կարագը: Այնուհետև կրեմի համար նախատեսված 3 ձվի դեղնուցներն առանձնացնում ենք սպիտակուցներից ու դնում մի կողմ, իսկ սպիտակուցները 0,5 բաժակ շաքարավազով պատրաստում ենք բեզե ու քիչ-քիչ խառնում խմորին, որից հետո միայն ավելացնում ենք ալյուրը. մասսան պետք է լինի թթվասերից մի փոքր թանձր: Այս չափի խմորը նախատեսված է ջեռոցի մեծ թավաների կամ 28-30սմ տրամագծով կլոր թավայի համար:
2. Յուղում կամ ձեթում եք թխվելիք թավան կամ յուղաթուղթը և խմորի զանգվածը լցնում մեջը: Թխեք 180-200 աստիճան տաքությամբ ջեռոցում մոտ 30 րոպե:
3. Բիսկվիթը երբ ուռչում է, լուցկու կամ ատամի մաքրիչի միջոցով ստուգեք, եթե այն բոլոր կողմերից եփված է, հանեք ջեռոցից և առանձնացրեք թավայից քանի դեռ չի սառչել, եթե յուղաթղթի վրա եք եփել, ուրեմն արագ տաք վիճակում պոկեք թուղթը և դրեք մի կողմ խմորը սառչի:
4. Կրեմի պատրաստման համար շաքարավազն ու ձվի դեղնուցները լավ հարում ենք, ավելացնում ալյուրը, նորից հարում, այնուհետև ավելացնում ենք կաթը, միատարր զանգված ստանալով` այն լցնում ենք հաստ հատակով կաթսայի կամ թավայի մեջ ու ցածր կրակի վրա դնում: Կրակին անընդհատ խառնում ենք, մինչև եռալը, այն պնդանալու է և բլբլթա, այդ ժամանակ հեռացնում ենք կրակից և թողնում սառչի:
5. Երբ սառում է եփված կրեմի զանգվածը, կարագը թասի մեջ լավ հարում եք և գդալ առ գդալ ավելացնում եփվածը, վերջում ավելացրեք վանիլինը:
6. Ամբողջ կրեմը հաստ շերտով /մոտ 0.5 սմ/ քսեք մեր սառած բիսկվիթի շերտի վրա, հարթ լինելու համար վերցրեք երկար դանակ և հակառակ կողմով հարթացրեք կրեմը:
7. Ջնարակի /глазурь/ պատրաստման շատ եղանակներ կան տարբեր համերով, սակայն այս մեկը հիշեցնում է հենց էսկիմո պաղպաղակի շոկոլադե ջնարակի համը: Կաթը լցնում եք հաստ հատակով տարայի մեջ ու ավելացնում կտորների բաժանած շոկոլադը: Շոկոլադի հալչելուց ավելացրեք կակաոն ու կարագը ու լավ հարեք մինչ եռալը, հենց եռա վերցրեք կրակից ու թողեք սառչի:
8. Երբ մեր ջնարակը սառչում է այնքան, որ մատով հպվելուց շատ աննշան գոլ լինի ու դեռ հասցրած չլինի պնդանալ, լցնում ենք մեր հարթ քսած կրեմի վրա ու զգուշությամբ տարածում ողջ տորթի վրա:
ԲԱՐԻ ԱԽՈՐԺԱԿ
Լիլ, ինչ հարթ, սիրուն տեսք ունի:) Իդեալական գլազուր ես ստացել!!!
ReplyDeleteԱգ ջան կախված է գլազուրի տաքության աստիճանից:
ReplyDeleteLil jan es aysor patrasteci ays xmorexene, asem vor shaaaaaaaaaat hamova yurahatuk krem uni shat hesht stacvec u bavakanin arag:) jishtn asat skzbum mtateci erkar jamanak e pahanjum ays xmorexene,bayc ayn shat arag ev hesht e patrastele:), shat apres Lil jan inchpes misht du ognum es mez xohanocum :)***
ReplyDeleteIsk es andzamb Liliti patrastatsn em kerel. Anmahakan ham, nenc vor chamacheci 2rd ktorn el kera, heto amacheci 3rd utem :))))
ReplyDeleteՇատ շնորհակալ եմ և ուրախ, որ հավանել եք և օգնել եմ Ձեզ Ձեր խոհանոցում )))
ReplyDeleteԿասեք կրեմի համար 200գր կարագ է անհրաժեշտ? Ճիշտ հասկացա?
ReplyDeleteNerexutyun 12 bajak matun? Chisht e.grvats?
ReplyDeleteshnorhakalutyun.shatt hamex baxadratoms er
ReplyDeleteՇատ շնորհակալ եմ,Լիլիթ ջան,մատչելի նկարագրության համար,ես սկսնակ եմ խմորեղեն պատրաստելու հարցում,ու շատ հաջող ստացվեց/արդեն 2-րդ անգամ եմ օգտվում Ձեր բլոգից...միշտ հետևելու եմ
ReplyDeleteShat lav stacked mersi shat
ReplyDeleteIsk ete karagi poxaren yux lcnenq
ReplyDeleteIsk kati poxaren jur inch klini?